Wat doen jullie als een paard op hol slaat?

Kleintje Rodermarkt komt er weer aan en dat betekent naast kermis, livemuziek en heel veel tapbiertjes ook drie dagen paardensport op het evenemententerrein aan de Norgerweg in Roden. Het betekent ook dat de vergunningverstrekkers en adviesorganen weer de nodige vragen hebben over hoe wij als Volksvermaken de veiligheid van deelnemers en bezoekers waarborgen. Waaronder de vraag, wat doen jullie als een paard op hol slaat?

Niks
Niks. Wat wil je doen? Het paard tegenhouden? Ga er maar voor staan. Ik doe het niet. Nee, het beste is gewoon niks doen. Laat maar uitrazen. Een paard is ook niet helemaal gek. Die loopt echt zomaar uit zichzelf tegen een boom, vrachtwagen of muur aan. Echter ‘niks’ is vaak niet het gewenste antwoord van de adviesorganen zoals de politie en brandweer die de vraag hebben gesteld. In regeltjes- en in alle-risico’s-uitsluitend Nederland moet achter elke vraag een antwoord staan. “Wat zouden jullie doen? Jullie zijn immers de professionals.” vraag ik dan. Het antwoord daarop blijven ze mij iedere keer schuldig.

Stopteken
Het internet staat vol met kolderige filmpjes van politie agenten die proberen een op hol geslagen paard tot stilstand te brengen. Het lukt ze niet. Omdat een paard zich simpelweg niet laat tegenhouden door een stopteken of iets dergelijks. Als hij gaat, dan gaat hij. En negen van de tien keer raast het gewoon terug naar zijn trailer of stal.

Klein hoekje
En met alles is het zo, een ongelukje zit in een klein hoekje en is nooit 100% te voorkomen. Al is dat hier in Nederland wel de wens. En natuurlijk het liefst wel met zoveel mogelijk regeltjes. Maar regeltjes voorkomen geen ongelukken. De enige manier om een ongeluk met een paard te voorkomen is door het paard thuis te laten. Net zoals je een je bedrijfsongeval alleen maar kan voorkomen door niet meer te gaan werken en zal je niet meer van de fiets af stuiteren als je vanaf heden alleen maar gaat lopen.

Draaiboek vol voorzorgsmaatregelen
Het enige wat wij als Volksvermaken kunnen doen wanneer een paard op hol slaat is zorgen dat áls het gebeurt, wij de kans op (persoonlijke) ongelukken tot het minimum hebben weten te beperken. En mocht er dan alsnog iets gebeuren, dat wij adequaat kunnen reageren. Gelukkig hebben we daar een draaiboek vol met (voorzorgs)maatregelen voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.