Voor of tegen?

      Geen reacties op Voor of tegen?

Of je bent voor, of je bent tegen. Of je bent een gutmensch of je bent een racist. Oftewel, je anti-Zwarte Piet of je bent pro Zwarte Piet. Een middenweg bestaat niet en het woord ‘nuance’ is met een dikke benzinestift in het groene boekje doorgestreept. Daarna is de pagina eruit gescheurd, ritueel verbrand en de as in een niet te kraken kluis meter diep in de grond begraven. En met nuance zijn ook woorden als fatsoen, gezond verstand en tolerantie uit Nederland verdwenen.

Volksvemaker
Sinds ik ruim acht jaar geleden een Volksvermaker ben geworden, was de Sinterklaas intocht in Roden als snel een van de evenementen waar ik mij mee bezig ging houden. Logisch natuurlijk, want als begin twintiger had ik natuurlijk meer binding om pieten te werven voor dit kinderfeest dan de vijftigplussers onder ons. Destijds was van een Zwarte Pieten discussie helemaal geen sprake en genoten die 200 bn’ers ook van een prachtig Sinterklaasfeest met jawel, Zwarte Pieten.

Discopieten
Destijds maakte de kinderen in Roden kennis met vier Pieten die in een felle rode, blauwe, gele en groene kleuren waren geschminkt, de zogenaamde discopieten. Deze discopieten waren de hoofdrolspelers in het verhaal van de Roner intocht. Achter op een klein vrachtwagentjes met een dikke geluidsinstallatie was er geen vader, moeder of kind die aanstoot nam aan de gekleurde Pieten. Integendeel zelfs, er kwamen juist complimenten binnen over deze leuke pieten!

Complimenten
Nog niet zo heel kort geleden kwam Sinterklaas weer met zijn pieten aan in Roden. In Roden waren ze allemaal zwart. Of eigenlijk, donder bruin. Ook dit jaar ontving ik weer veel complimenten over de kleur van de Pieten. “Gelukkig, hier gewoon zwarte pieten” was eigenlijk de standaardzin die iedereen tegen mij zei. Ik vroeg me vervolgens af, wat als wij dit jaar nou een viertal discopieten in de parade mee hadden lopen? Had ik dan dezelfde complimenten gekregen als acht jaar geleden? Nee, ik denk het niet. Een stormload aan kritiek was losgebarsten. En dat heeft allang niks meer met de kleur, vorm of het gedrag van de pieten te maken. Nee, het is een principekwestie geworden. Een principekwestie die steeds harder en feller wordt. Aan de ene kant wordt het goede nagestreefd met kwade middelen. Aan de andere kant wordt het kwade bedekt met de mantel der liefde.

Verandering
De discussie begint nu uit de hand te lopen en met gezond verstand nadenken is er niet meer bij. Ik durf al bijna niet meer te zeggen dat ik voor verandering van Zwarte Piet ben. En dat is niet zo zeer omdat ik bang ben voor de reacties, maar meer omdat ik totaal geen zin heb in die reacties. Dat eindeloze gezever. Als lid van de patatgeneratie ben ik opgegroeid met Zwarte Piet. Het was mijn vriend. Het was de vriendelijke knecht van Sinterklaas, zwart geworden door het vele in en uit kruipen van schoorstenen die mij jaarlijks weer voorzag van heerlijke pepernoten. Het slavernijverleden kwam helemaal niet het in Sinterklaasverhaal van mij voor en in niks heb in de link gelegd tussen racisme of mijn medemens met een donkere huidskleur.

Kolder
Als je later wat ouder bent ga je toch wat meer zelf nadenken en kom je in de grote wereld vol informatie terecht. Informatie die je tot je neemt en je aanzet tot denken. En zo kom je tot nieuwe inzichten komen. Dat werkt bij mij zo, dat werkt bij jou zo, dat werkt bij iedereen zo. Nog steeds zie ik als ik een Zwarte Piet zie mijn vriend uit mijn kinderjaren. Nog steeds wordt dat bij mij niet gelinkt aan racisme. Maar ik moet het toch wel met de anti-pieten mensen eens zijn dat wanneer je objectief naar mijn jeugdheld kijkt het toch veel heeft van een karikatuur van de donkere medemensen. Het verhaal van de schoorsteen daar kun je in een kind in laten geloven maar als weldenkend volwassen mensen weet je dat dat de grootste kolder is. Het is niet voor niets dat de VN zich kritisch heeft uitgelaten over Zwarte Piet. Dan is er echt wel iets om over na te denken.

NTR
Voor mij, als mede-organisator van de intocht in Roden zie ik een grote rol weggelegd voor de NTR daar zij de landelijke intocht en het Sinterklaasjournaal organiseren. Zij zijn mijns inziens leidend in hoe de Piet er komt te zien, al zien ze dat zelf niet zo. Toch kijken kinderen naar het Sinterklaasjournaal en naar de landelijke intocht alvorens ze naar de lokale intocht gaan. En daar stellen kinderen vragen over de Pieten van de landelijke intocht. Niet voor niets zetten wij altijd een televisie bij de schminkplaats neer en moedigen wij onze Pieten aan om vooraf naar het Sinterklaasjournaal te kijken. Als de Pieten bij de landelijke intocht zwart zijn, is het vreemd als ze bij ons groen zijn en klopt het kinderverhaal niet. Maar dat is andersom dus ook het geval!

Metamorfose
Als de NTR de komende jaren, en eigenlijk hadden ze al een paar jaar geleden moeten beginnen, heel geleidelijk Zwarte Piet omtovert tot een wat voor Piet dan ook, dan zijn we over een paar jaar alles weer vergeten. De lokale organisaties volgen vanzelf. Dan zijn we van alle ellende af. Dan weten we niet beter. De voorstanders niet. En ook de tegenstanders niet. Net zoals ik ook niet beter wist. En ik heb het al eerder geroepen, maar er is echt geen kind die de cadeaus weigert of de pepernoten niet meer lekker vind als Piet een metamorfose ondergaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.