Tijd voor extra pepers!

      Geen reacties op Tijd voor extra pepers!

De tweede formatiepoging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks is wederom mislukt, wat betekent dat we nu, drie maand na de Tweede Kamerverkiezingen nog steeds geen nieuw kabinet hebben. En dus keutelt het demissionair kabinet nu al drie maand door en past een beetje op het koninkrijk der Nederlanden zonder dat het echt corrigerend mag optreden. En voor een organisatie die verantwoordelijk is voor 17 miljoen Nederlanders en met een begroting werkt van een schamele 260 miljard is dat eigenlijk best raar. Tijd voor extra pepers in Den Haag!

Stuurloos
Politiek, het blijft een vreemde eend in de bijt. Een aparte wereld. Een wereld die ver van de ‘echte’ wereld afstaat. Zie je het al gebeuren bij bijvoorbeeld een bedrijf als Unilever of Heineken? Twee bedrijven met een omzet van respectievelijk 53 en 20 miljard. Samen slechts een kleine 30% van de BV Nederland. Zouden ze daar het bedrijf ‘even’ drie maand stuurloos achterlaten om gezamenlijk een nieuwe koers te bepalen?

Zakenkabinet
Wat dat betreft is het voorstel van Thierry Baudet niet eens zo heel gek. Je kunt veel over hem zeggen, het met hem eens of oneens zijn, maar zijn voorstel om een zogenoemd zakenkabinet aan te stellen is zo gek nog niet. Capabele mensen met verstand van zaken op de belangrijke posten. Deze personen zouden direct na een verkiezing aangesteld kunnen worden en aan de slag kunnen gaan. Werken aan een beter Nederland, waarbij ze opdrachten krijgen van en gecontroleerd worden door de Tweede Kamer. Nu moeten we wachten tot er een regeerakkoord gevormd wordt en worden de ministerposten verdeeld onder de partijleden van de coalitie. Ook zoiets bijzonders.

Haken en Ogen
Wat als het in het dagelijks leven ook zo werkt. Dat de ziekenhuisdirecteur bij een vacature voor chirurg tegen de medisch specialist zegt ‘Sorry meneer, u beschikt over de beste papieren maar we nemen dit keer meneer Hendriks, sterrenkundige, aan want hij is als vriend verbonden aan ons ziekenhuis en u niet. Zou toch een beetje vreemd zijn? Aan de andere kant is het ook niet zo dat onze ministers en staatssecretarissen onzorgvuldig gekozen worden en het ook echt geen no no’s zijn. Daarnaast zitten er toch nog wel wat haken en ogen aan een zakenkabinet. Zo zal een zakenkabinet geen politiek draagvlak hebben wat nog al lastig is om je plannen door de Kamers te drukken. Bovendien is het de vraag of zij het politieke spel snappen en zich daar aan kunnen conformeren. Politiek is toch echt een vak.

Mensinge
Net als ik Den Haag zouden ook in Noordenveld af en toe wat extra pepers geen overbodige luxe zijn. Hoe lang hebben we op de nieuwe Albertsbaan moeten wachten? Of neem het hoofdpijndossier landgoed Mensinge. Al een aantal jaren wordt er gewaarschuwd dat het niet goed gaat, maar een oplossing komt er maar niet. En nu is de bom helemaal gebarsten. Los van wie er inhoudelijk gelijk heeft is het gebrek aan actie, verantwoordelijkheid nemen en beslissingen durven te nemen hetgeen landgoed Mensinge nu parten speelt. Bang om een foute beslissing te nemen, terwijl een foute beslissing nemen vaak nog beter is dan geen beslissing nemen. Nu moet er eerst weer een onderzoekrapportje komen, duurt een paar weken, die wordt vervolgens weer in de raad besproken, de wethouder krijgt een opdracht mee, twee week later wordt er weer een keer over vergaderd, etcetera, etcetera.  En dat terwijl het schip zinkende is. Bij welk bedrijf dat rode cijfers schrijft zouden ze ook op deze manier te werk gaan?

Amerikaanse praktijken
Politiek en de ‘echte’ wereld, het is appels met peren vergelijken, dus je mag het eigenlijk niet doen. Het is ook geen onwil van deze of gene maar zo werkt het nou eenmaal. Zo is het spelletje, zo is het systeem. En ondanks dat ons democratisch systeem de nodige pepers kan gebruiken mogen we blij zijn dat wij hier blij zijn dat we hier geen Noord-Koreaanse, Turkse of Amerikaanse praktijken hebben. Maar een beetje meer actie en sneller handelen zou het allemaal wel een stuk beter maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.