Sinterklaas

      Geen reacties op Sinterklaas

sintintocht2013-15Naast de jaarlijks terug kerende discussie over de kleur van pieterbaas is er elk jaar nog een discussie die de gemoederen bezig houd. Althans hier in Roden. En het betreft de leeftijd van de knecht van de goedheiligman.

Sinterklaas spelen of Zwarte Piet zijn, wie wil dat nou niet? Elk jaar weer wordt de mailbox overspoeld met aanvragen om Piet te mogen zijn. Het grootste gedeelte van die aanvragen betreft kinderen van een leeftijd van 10 tot 14 jaar. Helaas kunnen en willen wij zulke jonge kinderen niet als zwarte piet.

De reden is heel simpel. Wij zijn verantwoordelijk voor de pieten. Zowel voor, tijdens als na de intocht. Die verantwoordelijkheid kunnen maar bovenal willen we die niet dragen voor pieten van 11 of 12 jaar. Dat zou inhouden dat we als een soort van oppas hier constant bij moeten lopen en dat is natuurlijk niet reëel. Bovendien, wat als er een jongen of meisje van 12 wat overkomt?

Veel ouders snappen dat. Maar toch zijn er ouders bij die je het onmogelijk aan het verstand kan brengen. Want hun kind is volwassen genoeg, hun kind kan kan prima voor zichzelf zorgen, hun kind is zo’n goede zwarte piet, en wij ontnemen het plezier van hun kind. Ter kennisgeving aangenomen maar meer kan ik er niet mee. Ik wil niet weten wat ze mij dan wel niet toewensen als hun kind wat overkomt. Dan zou het waarschijnlijk nog maar een kind wezen. Een kind die begeleid had moeten worden…

Het is zelfs een keer voorgekomen een paar ouders twee jonge jongetjes dumpte bij de plek waar de intocht van start gaat. Deze twee jongetjes kregen vervolgens te horen dat ze niet mee mocht lopen en weer terug naar hun ouders moesten gaan. De twee jongetjes dropen af naar hun ouders. Althans, dat dacht ik.
Achteraf bleken de ouder zelf waren weggegaan. Pas later toen de stoet met Sinterklaas voorbij kwam merkten ze op dat hun zonen er niet bij zaten en werd ik erop aangesproken!
In eerste instantie voel je je nog lullig ook omdat je die jongens hebt weggestuurd. Stel je voor dat er wat met ze was gebeurt. Echter ik had ze niet weggestuurd, alleen terug naar hun ouders. En volgens hen waren die er nog. Maar toch zit het je niet lekker. En dat terwijl dat toch echt de omgekeerde wereld is. Zelf de kinderen dumpen en dan mij de schuld geven?
Desbetreffende ouders zouden er nog wel “werk” van maken en het “hier niet bij laten” dreigden ze.

We hebben er nooit weer wat van gehoord…

Foto: Onlinedorp.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.