Rodermarkt Inside met Rik van der Es (het echte slot of een nieuw begin?)

wp-1476092206390.jpg

Visje na afloop van een morgen opruimen in onze loods

De afgelopen vijf weken heb ik jullie met mijn publicaties in De Krant mee mogen nemen in de voorbereidingen, organisatie, werkzaamheden en mijn eigen belevenissen tijdens en rondom de Rodermarkt. Het slot van vorige week dinsdag heeft helaas de papieren krant niet gehaald maar is gelukkig wel online te lezen. Het ergste vind ik nog dat ik daardoor mijn belofte aan Yvette en Else niet waar heb kunnen maken. Geen vermelding en foto van hun in De Krant. En dat terwijl ze toch heel knap 8e zijn geworden in de auto oriënteringsrit. Desalniettemin heb ik met heel veel plezier gewerkt aan de reeks ‘Rodermarkt Inside met Rik van der Es’ en dank Vincent en De Krant voor het podium dat ze mij geboden hebben. Ik heb in de afgelopen weken ook heel veel positieve reacties gekregen. Erg leuk om te horen.

Dinsdag 4 Oktober was dus de dag van het slotstuk. En dat begon afgelopen weekend toch wel een beetje te knagen. Het slot was eigenlijk het slot nog niet. Ja, na de woensdag zaten alle activiteiten en festiviteiten m.b.t. de Rodermarkt erop maar daarmee was voor ons de Rodermarkt nog niet afgesloten. Integendeel zelfs.

wp-1476092867360.jpg

Drukte op Rodermarkt!

Schoonmaakdag
Donderdagmorgen. The day after… Van de kermis is al weinig meer te zien. Die is al vertrokken naar een andere plaats. Bij de horeca is er volop levendigheid. Niet van gasten die er komen voor een versnapering maar van medewerkers die alles weer mogen schoonmaken en opruimen. Misschien voor de barmedewerkers wel de gezelligste dag van de Rodermarkt. Schoonmaakdag heeft altijd een ongedwongen melige sfeer. Na een week van hard werken, een feestelijke afsluiter op de woensdag avond in de Jaarbeurstent en een zeer korte nachtrust met z’n allen de keet weer schoonmaken heeft altijd wel wat. En dan na een dag van hard werken met z’n allen naar Merry Gold en wie weet wat de avond dan nog brengt. Ik heb zelf een aantal jaren gelden een paar keer meegeholpen met schoonmaakdag bij Onder de Linden en toen eindigden de donderdag avonden steevast bij Klaas Pruim. Toen der tijd de enige horeca gelegenheid aan de Brink in Roden die donderdagavond alweer opende. Het werd een extra Rodermarktdag.

Ook voor ons was het een soort van schoonmaakdag. Of beter gezegd, opruimdag. De tent voor de VIP moest weer afgebroken en opgeruimd worden , evenals de nodige promotie artikelen in de VIP. De aanhangers met spullen die gebruikt waren voor de korte baan moesten weer terug naar onze loods en daar natuurlijk weer uitgepakt worden. Ach, het viel allemaal wel wat mee, maar met z’n alle waren we er toch maar weer een paar uurtjes zoet mee.

Wat wat meer uurtjes in beslag neemt is het afbreken van een Rodermarktparade wagen. Vanaf begin mei, sommigen zelfs al in April, zijn de bouwgroepen bezig geweest met het bouwen van een paradewagen. De voorbereidingen voor zo’n wagen beginnen nog veel eerder. Begin maart is namelijk al de eerste vergadering met de bouwgroepen waarop zij hun onderwerp al bekend moeten maken. Al die maanden werk, mochten ze in één zaterdag afbreken. Honderden uren bloed, zweet en tranen in één middag weg. Zaterdag 24 September genoten nog twee keer dik 50.000 toeschouwers van je fantastische wagen. Een week later is er niets meer over dan een kaal onderstel en ligt de rest in een grote container. Dat is even zuur, ik weet er alles van, maar denk dan even terug aan de dag van de parade zelf. Die was zo fantastisch dat het het allemaal waard is geweest.

wp-1476092900631.jpg

De nummers 8 van de auto oriënteringsrit

Evaluatie
Dinsdag 4 Oktober, 20:00 uur, Wapen van Drenthe. De 17e bestuursvergadering van de Vereniging voor Volksvermaken Roden stond op het programma. Hoewel de agenda lang was draaide de vergadering eigenlijk maar om één ding. De evaluatie van de Rodermarkt. We keken terug op een voor ons zeer geslaagde Rodermarkt. Alles klopte dit jaar, records zijn verbroken en er was ontzettend, nee super ontzettend veel publiek. Het enige kleine smetje waren de gaten in de parade. Maar die ontstonden vooral door overmacht. Aan ambulances en lekke banden kun je niet zo heel veel doen. Echter zorgde een zorgvuldige voorbereiding ervoor dat ook deze problemen snel werden verholpen. De ambulance werd door de verkeersregelaars snel door de parade geloosd en de klaarstaande reserve tractor was snel ter plekke bij de tractor met lekke band. Maar zoals al eerder gezegd, nadat de parade stil heeft gestaan krijg je een harmonica effect en vallen er gaten in. Ondanks een bijna perfecte Rodermarkt zijn er ook nog genoeg punten voor verbetering. Punten om bijvoorbeeld een parade toch iets soepeler te laten verlopen. Punten om het onszelf een stuk makkelijker te maken. En natuurlijk punten om volgend jaar het publiek nog meer te vermaken. Want daar zijn wij natuurlijk voor. En dat gaan we volgend jaar dan ook zeker doen!

De onderstellen van de paradewagens staan weer opgestapeld in onze loods

De onderstellen van de paradewagens staan weer opgestapeld in onze loods

Zaterdag 8 Oktober. Terwijl er een delegatie onderweg is om alle bloemkratjes weer terug te brengen naar de leveranciers verzamelt de rest zich om 09:00 uur bij onze Loods. Het is de dag dat de bouwgroepen alle spullen als onderstel, container, brandblusser en andere zaken weer moeten inleveren. Het is ook de dag dat wij onze loods opruimen. Grote container voor de deur, bezems in de aanslag en aan de slag. Tegen elf uur kwamen de eerst bouwgroepen aan met de onderstellen. Met een heftruck werden ze opgestapeld. Als je naar zo’n stapel onderstellen kijkt is het moeilijk te bevatten dat dit een tweetal weken daarvoor een prachtige parade was. Een gebakken visje na afloop en we konden de loods weer netjes op slot draaien.

Ook drukte van belang bij de Kortebaandraverij.

Ook drukte van belang bij de Kortebaandraverij.

En door…
Stil zitten na de Rodermarkt is er voor ons helaas niet bij. Net als ik denk dat ik de koppen van Lammert, Henk en Henk, Albertus, Cor, Jan Herman, Egbert en Peter wel zat bent, zie ik ze een aantal weken elke maandag en dinsdag weer om gezamenlijk loten te verkopen voor de kinderboerderij. Ook dat hoort erbij. En ach… Soms zijn het best aardige jongens… Af en toe… Ach, meestal ook wel. Eigenlijk zijn ze best wel oké. Toppers eigenlijk! Met hoofdletter T!
In onze stand op de Jaarbeurs van het Noorden heeft het mannenkoor Roden al heel veel loten verkocht, waarvoor hulde, maar we moeten er nog veel meer kwijt! En dus gaan we de komende weken samen met enkele vrijwilligers en verenigingen in onze blauwe jackjes huis aan huis om alle loten aan de man te brengen. En daarmee hopen we weer een mooi bedrag voor de kinderboerderij in Roden op te halen. Ook de kinderboerderij in Roden valt onder de vlag van Volksvermaken en daar zijn wij zeer trots op. Hij ligt er prachtig bij en is voor een ieder gratis toegankelijk. Dat willen we graag zo houden en daar hebben we de opbrengsten van deze verloting hard bij nodig!

Maar we rollen nog verder. Want aanstaande zaterdag met vier week zorgen wij alweer voor een hartelijk onthaal van Sint Nicolaas en zijn pieterbazen en nog eens vier week later organiseren we in samenwerking met de Zakenkring Roden alweer voor de 11e keer de Roder Weihnachtsmarkt. Gaat allemaal best snel hé? En daarvoor moet natuurlijk het een en ander geregeld worden. Gelukkig regelen Sinterklaas en een aantal van zijn pieten zelf ook heel veel. Voor de Weihnachtsmarkt hebben we een aparte commissie. Daar zitten een drietal bestuursleden, waaronder ondergetekende in, en een drietal charmante dames. Dat verminderd de druk wat op ons als bestuur maar toch is er al en met al niet echt tijd om rustig bij te komen van de Rodermarkt en gaan we vol gas door. Door met het vermaken van het volk.

Gezellige drukte in de Jaarbeurstent!

Gezellige drukte in de Jaarbeurstent!

Het begin
Op vijf november staat de gala avond voor de bouwgroepen op het programma. Dan worden alle prijzen uitgereikt en de laatste nog bekend gemaakt, de verlichtingsprijs. Er wordt terug geblikt op de parade maar deze avond geld vooral als afsluiter van een mooie, gezellig, drukke en misschien voor sommige bouwgroepen ook wel een stressvolle bouwperiode. Vijf november sluiten ook wij de Rodermarkt af. Vijf november is het echt slot. Al hoewel… Vijf november maken we ook het thema van de parade van 2017 bekend. En zo is de cirkel rond en begint de hele cyclus weer van voor of aan. Vijf november is het begin van de Rodermarkt 2017!
Hebben jullie er al een beetje zin in?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.