Rodermarkt 2017: Nog 5 weken!!!

      Geen reacties op Rodermarkt 2017: Nog 5 weken!!!

Rondom de vierde dinsdag in september staat Roden in het teken van de Rodermarkt Feestweek. Zes dagen lang vinden er tal van activiteiten, zoals de Rodermarktparade, Jaarbeurs van het Noorden en de Kortebaandraverij, plaats waarbij dagelijks tienduizenden bezoekers de weg naar Roden weten te vinden. Ik neem je mee in de voorbereidingen van al deze festiviteiten en natuurlijk in de Rodermarktweek zelf!

De Roder waren- en paardenmarkt

De Rodermarkt Feestweek is ontstaan rond de 4e dinsdag van september. De dag waarop sinds 1729 een grote paarden en vee markt in Roden werd georganiseerd. Destijds met enkele honderden misschien wel duizenden stukken vee en van groot belang voor de boeren, arbeiders en handel. Vandaag de dag staan er een stuk of 200 paarden en pony’s en eigenlijk alleen nog maar voor de show, omdat het traditie is.

2 Kilometer warenmarkt
Waar het bij de Rodermarkt bij zijn ontstaan, 288 jaar geleden, draaide om de paardjes en de koetjes, draait de markt anno 2017 om de waren. Zo’n 2 kilometer weg wordt afgezet voor ruim 200 standhouders die een ruim en divers aanbod van waren aan de man proberen te brengen. Enkele tienduizenden bezoekers schuifelen over de markt om vervolgens de weg naar de Jaarbeurs van het Noorden, de kermis of de vele kroegen met live muziek te vinden. Met een kamerplant, nieuwe sokken en een zak met droge worsten in de hand. Want die 5 halen 3 betalen actie kon natuurlijk niet zomaar voorbij gelopen worden. Een paar uur later liggen de sokken op een met bier doordrenkt statafeltje, de kamerplant is inmiddels al afgebroken en de worsten zijn op…

Standhouders
De Rodermarkt is niet alleen geliefd van de bezoekers, ook bij de standhouders. Elk jaar weer zitten we met het luxeprobleem van een ruim overschot aan standhouders. En tja, we kunnen de kramen immers niet boven op elkaar zetten, dus we moeten mensen teleurstellen. De markt uitbreiden is ook geen optie, want dat zal alleen maar betekenen dat er nog meer kramen van hetzelfde komen te staan. Dus worden de leuke unieke producten tussen de standhouders eruit gezocht en krijgt de man met wederom riemen en portemonnees of dameskleding een afwijzing.

“Ik schrijf me nu al vijf jaar in en krijg elk jaar een afwijzing” vertelde me een teleurgestelde standhouder aan de telefoon. Ik kan me heel goed voorstellen dat dat frustrerend is, maar als de markt verzadigd is in een bepaalde branche, is het helaas niet anders. We kunnen ook moeilijk tegen een standhouder die er al jaren staat zeggen dat hij een jaartje thuis moet blijven. “Ik heb echt unieke handel, en collega’s vinden dat ik een echte aanwinst ben voor de markt” is ook een veel gehoorde uitspraak bij een afwijzing. Niets is echter minder waar, want als het echt uniek was, hadden ze allang een plaatsje op de markt gekregen.

leugens en lulkoek verhalen
De inschrijving van de Rodermarkt sluit al op 1 mei. Dat lijkt vroeg, maar het gepuzzel met de indeling en het ontvangen van de betalingen neemt de nodige tijd met zich mee. Begin juni is de markt ingedeeld en dan gaan het feest beginnen. Telefoontjes en mailtjes van standhouders die zich graag nog in willen schrijven. Dat kan altijd, maar ze komen dan wel op de reservelijst. Vanaf begin augustus komt er een stijgende lijn in het aantal telefoontjes en veelal is de toon een stuk agressiever gecombineerd met leugens en lulkoek verhalen.

“Hang toch een keer op!” roept verkering dwars door het telefoon gesprek als ze mij voor de zoveelste keer “Meneer, voor de derde keer, de Rodermarkt is inmiddels ingedeeld en vol. U kunt het inschrijfformulier invullen en mailen waarna u op de reservelijst komt te staan en als er een plaatsje vrij komt én u heeft het geluk daar te passen, nemen wij contact met u op” hoort zeggen. “Ik had allang opgehangen”  waren ook de woorden van een collega Volksvermaker die met open mond met een gesprek tussen mij en een potentiële standhouder mee luisterde.

Tot de rand
Kalmte kun u redden is in deze het devies. Al moet ik daar wel aan toevoegen dat de lege emmer van begin augustus tegen het einde van september aardig tot aan de rand vol zit en nog maar weinig druppeltjes kan handlelen. Vooral de laatste dagen, tijdens de Rodermarkt, midden in de drukke werkzaamheden en met een wat beperkter uurtjes slaap ben ik wat minder geduldiger dan begin augustus. En helemaal als ze blijven doordrammen of weer komen met leugens en lulkoek verhalen.

Daarom tel ik ook altijd af naar de 4e dinsdag van september 10:00 uur. Op dat tijdstip staat de markt en begint de persconferentie van de Rodermarkt Feestweek. Na afloop wordt getoast! Getoast op weer een fantastische week! Een welverdiend biertje wacht dan op mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.