Risico

      Geen reacties op Risico

20160330_084505Jaarlijks worden er in Nederland vele tienduizenden evenementen georganiseerd. Van klootschieten met de dorpsvereniging van Appellekutteveen tot grote festivals waar dagelijks meer dan honderdduizend toeschouwers op af komen. Al die evenementen moeten in goede banen geleid worden door de organisaties. Vaak in overleg met de gemeente die de vergunningen verstrekken, hulpdiensten en adviesorganen.

Jaar op jaar hetzelfde bestand
Als secretaris van Volksvermaken ben ik o.a. belast met de vergunningaanvraag van al onze evenementen. Op zich is dat niet zo heel veel werk. Jaar op jaar wordt hetzelfde bestand erbij gepakt, even de data veranderd en klaar. Maar de tijd dat ik daarmee weg kom lijkt voorbij. Steeds vaker moet gekeken worden naar de risico’s die een evenement met zich mee brengt. De gevaren voor deelnemers en toeschouwers, hoe zoveel mogelijk risico’s worden vermeden en wie er aansprakelijk en/of verantwoordelijk is, mocht het alsnog mis gaan.

Vanzelfsprekend
Afgelopen week zat ik met medebestuurslid Albertus op het gemeentehuis in Roden om te praten over de Rodermarkt. De vergunning die we voor de activiteiten die we die week organiseren aanvragen is al jaren hetzelfde. Voor ons ook vanzelfsprekend. Als echte Roners weten wij wat alles inhoud. Maar dat is op het gemeentehuis niet vanzelfsprekend en dus kwamen de nodige vragen m.b.t. de risico’s naar boven. Helemaal na het Haaksbergen incident willen gemeente’s zich veel beter indekken er wordt en meer en meer gelet op de risico’s. En terecht. Het was een goed gesprek waarbij ook onze ogen geopend werden. Want wat wij heel normaal vinden, is door dat door de ogen van een buitenstaander medewerker van de gemeente niet altijd zo.

inspectie

Gezond verstand
Ook de in landelijke politiek gaan geluiden op voor meer aandacht voor de risico’s bij evenementen. Dat is natuurlijk een goede zaak. Evenementen trekken steeds meer toeschouwers en een ongeluk zit in een klein hoekje. Er is echter één klein detail waar je bijna niemand over hoort. Alsof het simpelweg niet aanwezig is. En dat is het gezonde verstand van het publiek. En eigenlijk vraag ik me ook wel eens af waar dat verstand is. Kijk maar eens naar een willekeurig etappe van de Tour de France. Wat voor capriolen eruit worden gehaald door de toeschouwers. Met renners mee rennen, met vlaggen over de weg zwaaien of in de bocht liggen om de perfecte Instagram foto te maken. Zo gaat dat hier ook. Een dranghek heeft vandaag niet meer de functie het publiek op afstand te houden. Voor organisatoren nog wel, maar voor het publiek is het een hangijzer. Knieën en benen worden erdoor heen gestoken, er wordt overheen gehangen om men gaat ervoor zitten en gebruikt het hek als rugleuning. En wat denk je van onze eerste levensbehoefte? Water drinken. Kan zomaar door Jan publiek vergeten worden. Met alle gevolgen van dien.

Uitsluiten
Als organisatie doen wij onze uiterste best om elk evenement zo goed mogelijk te laten verlopen. Echter elk risico uitsluiten kunnen wij niet. Een wielrenner kan uit de bocht vliegen tijdens de Lus van Roden. Een paard kan op hol slaan tijdens de kortebaandraverij. Een figurant kan even niet opletten en van of tegen een wagen aanvallen tijdens de Rodermarktparade. Een paard kan achteruit trappen op de Rodermarkt.

Er is één manier om alle risico’s uit te sluiten. En dat is niks meer organiseren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.