Make Over!

      Geen reacties op Make Over!

sintintocht2013-15Voor het zoveelste jaar op rij is Nederland aan de vooravond van Sinterklaas verwikkeld in een Zwarte Piet discussie. En daarbij gaat het om de vraag of het nou wel of niet racistisch is. Het antwoord op die vraag is natuurlijk nee. De hedendaagse Piet heeft qua inhoud en betekenis 0,0 met racisme te maken. Althans, zo zien wij dat. Anderen denken daar toch heel anders over. En misschien wel terecht.

Kan men Piet als racistisch opvatten? Het antwoord daarop is ja. Zowel in binnen als in buitenland ziet men Piet wel als racistisch en daar kan ik best inkomen. Wij Nederlanders zijn opgegroeid met Piet. Wij weten niet beter. Maar dan wil niet direct zeggen dat het goed is wat we doen. In Rusland (maar ook hier in de Nederlandse kerk) wordt vanaf je geboorte je al verteld dat homoseksualiteit niet oké is. Als ze je dat zo lang blijven vertellen ga je het vanzelf geloven. Terwijl het de grootste kolder is die er bestaat. Voor ons is Piet vanaf onze geboorte iets positiefs omdat wij dat zo ingeprent krijgen. Daardoor weten wij niet beter dan dat Piet goed is! De rest van de wereld heeft die opvoeding niet gehad en kijkt er toch door een andere bril naar en concludeert dat wat wij doen toch echt niet goed is. Maar omdat het als iets positiefs bij ons in het systeem zit vastgeroest kunnen we maar moeilijk omschakelen.

Nog niet zo lang geleden wou heel Nederland een boycot van de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji omdat de russen de rechten van homoseksuelen niet respecteerde. Daarvoor gingen dezelfde geluiden op bij de spelen in Beijing. China zou de mensenrechten schenden. Bij elke zaak stonden en staan we met de bek vooraan maar nu de rest van de wereld ons op de vingers tikt, zeggen we; Niet mee bemoeien, ons land, onze zaak. Is dat niet een beetje heel erg hypocriet?

Waarom laten we het antwoord niet gewoon in het midden en komen we in dit land met ons wereldberoemde poldermodel tot een compromis? Wat is er mis mee om Piet een make over te geven. Als er mensen zijn die er daadwerkelijk aanstoot aan nemen, is het toch een kleine moeite? Als de buurman vraagt of je de radio een stukje zachter wil zetten doe je het toch ook? Niet denken in problemen maar in oplossingen. Verdraagzaamheid naar elkaar. We zijn per slot van rekening allemaal Nederlanders die zich allemaal en samen moet kunnen vinden in een Nederlands feest!

Wat zal er veranderen als Piet vanaf morgen wit, groen of oranje is? Zijn de pepernoten dan opeens niet meer te eten? Worden de schoenen dan niet meer gevuld? Zal er 1 kind wezen die daarom de cadeau’s weigert? Is de marsepein dan ineens onbetaalbaar? Zal de Bart Smit er failliet door gaan? Zal Americo dan geen wortels meer lusten?

Naamloos-1Als Volksvermaker ben ik mede  verantwoordelijk voor de Sinterklaas intocht in Roden. In de kop van Drenthe speelt deze discussie veel minder dan in de grote steden in de randstad, maar ook bij ons is het onderwerp aangesneden aan de bestuurstafel en in overleg met de commissie. Vooralsnog hebben wij om praktische redenen vast te houden aan de zwarte piet, hoewel hij bij ons al jaren niet zwart is maar bruin. Ook om praktische redenen. Deze schmink is beter uit de kleren te krijgen. Toch ben ik er voor om volgend jaar de zwarte pieten te vervangen voor kleurrijke pieten! We leven met z’n allen in dit land en zullen daarom ook allemaal rekening met elkaar moeten houden en dus wordt het tijd voor een Make Over!

Foto: Onlinedorp.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.