Londen is het nieuwe Tsjetsjenië…

Dinsdag 11 September 2001. Mijn moeder riep me om naar de tv te kijken waar het NOS-journaal in een extra uitzending verslag deed van de aanslagen op de Twin Towers van het World Trade Center in New York. Akelige beelden van vliegtuigen die zich in de twee torens boorden, waar mensen uit pure wanhoop uit sprongen en die later allebei zouden instorten werden op mijn netvlies gebrand.

Aanval op het vrije westen
Nadat alles tot me doorgedrongen was volgde er meteen een sprintje naar de computerkamer waar de Pentium 166 met Windows 98 werd opgestart en ik mij online aanmeldde op MSN. Ik was niet de eerste zag ik. Al mijn msn-vrienden hadden hun naam al aangepast en ik deed daar natuurlijk direct aan mee. Termen als ‘WOIII???’, ‘Een aanval op het vrije westen’ en ‘Het komt nu wel heel dichtbij’ kwamen voorbij.

Ver-van-je-bed-show
Het was destijds nog onrustig in de Balkan op ca 1500 kilometer. In Algerije was het ook niet bepaald prettig op 2800 kilometer. In Tsjetsjenië vonden op de haverklap bomaanslagen en andere gruwelijkheden plaats op 3700 kilometer. Los nog van alle andere plekken op de wereld waar het op z’n zachts gezegd onrustig was. Het kwam weleens voorbij in het nieuws. Het was schokkend om te zien, maar je bleef er niet lang bij stil staan en ging vrij snel over tot de orde van de dag. Het was een ver-van-je-bed-show. Maar die aanslag in New York op 6000 kilometer… Die kwam wel heel dichtbij.

Een dingetje 
We ervoeren het destijds al schokkend dat een land als Amerika, waarmee we ons dus mee identificeerde als ‘vrij westers land’, werd aangevallen door niet-westerse terroristen. We ervoeren het destijds als iets dat dus dichtbij kwam. Terwijl de rest van de wereld al jaren, decennia, eeuwen, eigenlijk altijd al in oorlog is geweest en de geschiedenis boeken vol staan met dood en verderf was Nine-Eleven wel een dingetje.

Vele aanslagen volgden. Met Madrid, Londen, Brussel, Parijs, Nice en Stockholm noem ik maar een paar steden die de afgelopen jaren door verschrikkelijke aanslagen getroffen zijn.

Pushbericht
Zondag 4 Juni 2017. Ik werd wakker met een pushbericht van Nu.nl. Het verbaasde me. Ik dacht dat ik het pushbericht van de Champions League winst van Real Madrid al had weggeswiped. Half slaperig las ik de woorden doden, aanslag en Londen. Ik legde mijn telefoon weer weg, ging douchen, nam een ontbijtje en ging de was opvouwen. Dat pushbericht las ik later wel.

Londen is het nieuwe Tsjetsjenië, de Balkan of Algerije geworden. En dat op maar een kleine 500 kilometer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.