Het Mensingebos: De kool én de geit sparen

Me neme een bos. Een mooi gevarieerd bos met een vennetje, heide en mooie stukken “echt” bos, met veel bomen en zo. Dat bos ligt aan de rand van een prachtig dorp en vanaf de vele gezellige terrassen in dat dorp loop je zo het bos in. Dat dorp bestaat uit 15.000 inwoners met allemaal verschillende interesses en hobby’s. En al die mensen willen graag gebruik maken van een en  hetzelfde mooie bos. Eenieder op zijn of haar eigen manier en vooral zonder zich te storen aan de hobby’s of gebruik van het bos door een ander. Hoe ga je dat organiseren? Oftewel hoe moeten we dat in het Mensingebos organiseren?

Paardenliefhebbers
De paardenliefhebbers van de nabijgelegen manege willen graag heerlijke buitenritten maken in het mooie bos. Lekker galopperen, wind door de haren, het ultieme gevoel van vrijheid ervaren en dat zonder last te hebben van wandelaars of die het paarden kunnen laten schrikken.

Wandelaars
De wandelaars wil graag lekker relaxed wandelen. De bloemetjes en de bijtjes fotograferen, plotseling stil kunnen staan, bij voorkeur midden op het pad om het gesprek aan te gaan met collega wandelaars, en daarnaast genieten van de rust zonder loslopende honden die tegen ze opspringen.

Hondenliefhebbers
De hondenliefhebbers willen hun trouwe viervoeter de ruimte geven om lekker te snuffelen en te rennen waar ze dat willen. Laten ravotten op de heide, zwemmen in het vennetje en natuurlijk achter een stok aan laten rennen zonder dat ze worden aangereden door een mountainbiker.

Mountainbikers
De mountainbiker wil graag crossen over de bospaden. Heuveltje op, heuveltje af. Dwars door de plas of er behendig omheen manoeuvreren.  En dat allemaal zonder uit te hoeven wijken voor een op hol geslagen paard.

En zo is de cirkel rond…

Natuurliefhebbers
Naast deze collectieve gebruikers zijn er nog duizenden individuele gebruikers van hetzelfde stukje bos die allen een eigen mening hebben over de invulling hiervan. En dan nog de natuurliefhebbers die het liefst zien dat het bos helemaal niet meer toegankelijk is voor recreatie, behalve dan voor de recreatie van natuurliefhebbers.

duizenden meningen 
Vraag maar eens in een gemiddeld gezin wat er ’s avonds gegeten moet worden en er ontstaat een discussie waar je niet uit komt en wat uiteindelijk resulteert in een tafel waarvan één iemand blij is, twee het accepteren en een vierde morrend aan zit. Probeer dan die duizenden meningen over de invulling van het Mensingebos maar eens te stroomlijnen en zowel de kool als de geit te sparen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.