Het lopend buffet

      Geen reacties op Het lopend buffet

Iedereen heeft er wel eens voor in de rij gestaan. Het lopend buffet. De één vind het geweldig, de ander vind het helemaal niks. Ik behoor tot die laatste categorie. Althans, als mijn inwendige ik gevoed moet worden door dat lopend buffet. Sinds kort heb ik er namelijk ook een leuke kant aan ontdekt. En dat is een lopend buffet en haar passanten aanschouwen.

Buffet-loper
Het begint al met het opdienen van het buffet. De koks lopen met schalen vol etenswaren door de hongerige zaal. Want een echte buffet-loper zorgt er wel voor dat hij met een lege maag aankomt. De echte buffet-lopers vis je er ook zo uit. Hij volgt namelijk alle bewegingen van de koks en de bediendes die het buffet opdienen. Zijn oren staan op scherp en wanneer hij het startschot hoort is hij als eerste bij het buffet. Ik maak er een sport van om te raden welke tien personen als eerste met een bord met eten bij het buffet vandaan komen. Laatst had ik er negen goed!

De eerste tien zijn altijd snel. Snel bij het buffet, snel met opscheppen, zijn niet kritisch over wat er op hun bord komt te liggen, als hij maar snel vol is. En met vol wordt dan ook echt vol bedoeld. Maar na de eerste tien begint het pas echt leuk te worden. Dan komt de meute er als echt kluitjesvolk aan zetten met een lange rij tot gevolg. Voorop meestal twee vrouwen van een jaar of zestig, Beatrix-kapsel en parels om de nek. Aan tafel zaten ze in twijfel of ze hun gesprek zouden afmaken of naar het buffet zouden gaan. Dat eindigt dus altijd in een compromis; gewoon bij het buffet het gesprek afmaken. Ondertussen wordt de tijd genomen om de inspecteren wat er allemaal te krijgen is en worden alle gerechten eerst uitvoerig besproken voordat er een keuze gemaakt wordt.
‘Oh nee, dat is mij veel te pittig hoor.’
‘Hier krijg ik altijd zuurbranden van.’
‘Van frietjes krijg ik altijd last van mijn stoelgang maar ze zijn zo lekker. Nou vooruit één dan.’
‘Ik neem maar een klein beetje, ik ben net 3 ons kwijt geraakt.’.

Ondertussen sluit de grappenmaker van het gezelschap achter aan. Hij kon het namelijk niet over zijn hart verkrijgen zijn bierglas halfvol achter te laten, heeft deze eerste leeggedronken en een nieuwe besteld in de hoop dat die gearriveerd is als hij terug komt met zijn maaltijd. Net voordat hij aansluit in de rij schreeuwt hij op joviale toon naar voren ‘Even doorlopen’. Er is één persoon die lacht. Hijzelf.

Hèt bord
In de rij begint het ondertussen wat onrustig te worden. Het oerinstinct van de mens op jacht naar eten komt bij de meesten naar boven. Geduld lijkt in één keer van de aardbomen verdwenen te zijn. Bij een aantal mensen in de rij kun je al een drup kwijl aan de kin zien hangen. En hoe dichter men bij het buffet komt, hoe erger het wordt. Vanaf de vier, vijfde positie in de rij tracht een man van begin veertig met rode broek en een niet matchend groen overhemd een bord te claimen. Hèt bord! Dat is heilig bij een lopend buffet. Zolang je die hebt, ben je safe. Het maakt niet uit hoe groot die stapel borden ook is, een bord moet en zal je al ver van te voren vast in de hand houden.

De arm wordt gerekt. Hè verdomme, desbetreffende man van begin veertig met rode broek en een niet matchend groen overhemd kan er nog niet bij. Acrobatisch vouwt hij zich om de drie wachtenden voor hem heen om maar dat bord te pakken te krijgen. En dan heeft hij hem en staat er vervolgens nog een tijd mee in zijn hand want de rij schiet maar niet op. Een kleine tien later staat hij nog steeds met een leeg bord in zijn handen. De rij is inmiddels wel wat opgeschoven en hij staat nu voor de stapel met borden. De stapel waar hij net zo spastisch naar liep te graaien. Hij kijkt er naar en ziet links een man die  vijf plaatsen achter hem stat wanhopig naar een bord graaien en schud zijn hoofd…

Champignonragout
De sfeer voor het buffet wordt steeds grimmiger. De bodem van de bak met frietjes komt in zicht waardoor er een lichtelijke paniek situatie ontstaat. Dwars door de zaal heen wordt de bediening hier luid en duidelijk op de hoogte van gesteld. Van de eerste tien personen die het bord vol hebben staan er alweer drie in de rij. En dat terwijl er nog mensen zijn die voor de eerste keer heen moeten. Kleine kinderen zitten overal met hun vieze vette vingers in te graaien terwijl opa en/of oma moeite heeft om de volledige inhoud van de opscheplepel ook daadwerkelijk op het bord te krijgen. Het is dan ook eerder regel dan uitzondering dat de er meer champignonragout op het mooie witte buffet laken licht dan op het bord.

Als iedereen zat en voldaan aan tafel zit uit te buiken komen de wijze mannen en vrouwen. Zij hebben gezellig aan de bar een drankje gedaan terwijl de rest zich zat op te fokken aan het buffet. Nu iedereen beroerd is van de grote hoeveelheden die naar binnen zijn geschrokt hebben zij alle tijd om zonder rij en in alle rust een bordje op te scheppen. De kok heeft net alle bakken weer aangevuld met verse frietjes, malse stukjes biefstuk, en overheerlijke groentes. Eet smakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.