Gaat de democratie in Nederland echt stuk?

      Geen reacties op Gaat de democratie in Nederland echt stuk?

Jaaa, we mogen weer naar de stembus! En daarmee bedoel ik niet de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 en nee, ook niet voor nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Na een ruim een half jaar formeren lijkt het er namelijk op dat de VVD, het CDA, D66 en de Christen Uni er toch uit gaan komen. Er worden wat extra ministerpostjes gecreëerd om alle notabelen van deze partijen een plekje te geven in het kabinet en we hebben, na een half jaar stuurloos te hebben rondgedobberd, de komende vier jaar weer een regering. Chapeau.

Referendum
Nee, we gaan binnenkort weer naar de stembus voor een nieuw referendum! Een referendum over de vernieuwde wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten die ook wel de sleepwet wordt genoemd. Deze wet geeft de veiligheidsdiensten meer mogelijkheden om ons af te luisteren, onze pc’s en telefoons te hacken en een digitale DNA van ons te maken, wat ook nog weer eens gedeeld mag worden met buitenlandse inlichtingendiensten.

Guilty Pleasures
Ik ben niet tegen deze nieuwe wet. Zolang mijn gegevens, en daar ga ik vanuit, alleen bij de overheid blijven zie ik geen probleem. Ik heb immers niets te verbergen. Het enige crimineel gedrag dat ik vertoon is weleens zonder verlichting naar huis fietsen. En zolang mijn fiets nog geen wifi-connectie maakt met mijn smartphone kunnen ze hacken wat ze willen, ze zullen er nooit achter komen. Het wordt gevaarlijker als bijvoorbeeld commerciële bedrijven er met die gegevens de haal gaan. Al weet Google nu al waar mijn interesses liggen en omdat ik mijn dagelijkse boodschappen via de Appie-app scan, weet Albert Heijn precies wat mijn guilty pleasures zijn. Dat is op zich ook niet zo erg. Het wordt wel problematisch als de grootgrutter uit Zaandam deze gegevens gaat delen met mijn zorgverzekeraar. Dat die op een gegeven moment een aantal euro’s premie bij mijn polis opdrukt wegens het overmatig consumptiegebruik van droge worsten en de Lays naturel ribble chips.

GTA-tje gaan spelen
Vandaag de dag gaat alles digitaal en online. De net genoemde Appie-app is daar een voorbeeld van. Waar ik vroeger boodschappen deed en deze contant betaalde zonder de toen nog niet bestaande bonuskaart, log ik bij binnenkomst in op het wifi netwerk van de plaatselijk Albert Heijn, scan mijn boodschappen met mijn telefoon, betaal contactloos en ben weer weg. En niet alleen wij, ook criminelen en terroristen doen alles digitaal. Daarom is het natuurlijk van groot belang dat onze veiligheidsdiensten alle ruimte krijgen om deze verderfzaaiers op te sporen en te pakken. Of gaan we accepteren dat er straks met enige regelmaat witte busjes, want zij zijn vooral het kwaad naar wat ik gelezen heb, in drukke voetgangersgebieden GTA-tje gaan spelen omdat de AIVD het niet kon voorkomen wegen alle beperkingen die zijn opgelegd?

Benieuwd naar
Toch heb ik de petitie voor het referendum getekend. En dat is dus niet omdat ik deze wet wil stoppen. Ik ben meer benieuwd naar het referendum an sich. Is de Nederlander na het verwerpen van het Oekraïne referendum weer uit zijn stoel te krijgen voor een gang naar de stembus? En wat gaat de politiek met de uitslag doen als er wederom een nee uit komt? Wordt er dan weer niks van de stem van het volk aangetrokken en wordt een nee wederom omgetoverd in een ja met inlegvelletje? Daar ben ik wel benieuwd naar. Want als dat gebeurt, dan is de democratie in Nederland echt stuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.