De Rodermarktparade

      Geen reacties op De Rodermarktparade

De kop van Drenthe, de stichting die voor de nodige promotie moet zorgen voor, zoals de naam al zegt, de kop van Drenthe, heeft een nieuwe regiogids uitgebracht. In een prachtig 44 pagina’s tellend boekje laten ze zien wat de kop van Drenthe te bieden heeft! En geloof me, dat is erg veel! Je hoeft je hier geen dag te vervelen en raakt niet uitgekeken op de mooie natuur!
Uiteraard worden ook de evenementen van Volksvermaken genoemd, als is dat maar zeer beperk, en daarbij stond ook geschreven dat er in Roden een bloemencorso plaats vond. Ik ben bijna 33 geleden geboren en getogen op de Brink in Roden en heb in Roden nog nooit een bloemencorso voorbij zien komen. Wel de Rodermarktparade. Maar dat, en het is slechts een (mierenneukerig) detail, is toch echt geen bloemencorso…

bloe∙men∙cor∙so (de/het; m en o; meervoud: bloemencorso’s)
1 optocht van met bloemen versierde voertuigen

Alleen gemaakt van hout
Als je het net zoals de dikke Van Dale bekijkt zijn de Rodermarktwagens inderdaad met bloemen versierd en zou je dus kunnen spreken van een bloemencorso. Er is alleen één maar bij. Waar bij “Echte” bloemencorso’s zoals Eelde, Frederiksoord of Zundert het gebruik van bloemen verplicht is, is dat bij de Rodermarktparade niet het geval. Oké, vaak zijn de Rodermarktwagens wel voorzien van bloemen, de dahlia’s, en soms ook wel met enkele tientallen vierkante meters maar het komt ook wel voor dat een wagen helemaal geen bloemen gebruikt. Zo won de school G.B.S. de Rank een aantal jaren geleden de originaliteitsprijs met een Rodermarktwagen die helemaal en alleen gemaakt was van hout.

Alledaagse dingen
De kracht van de Rodermarktparade zit hem juist in het feit dat het geen bloemencorso is. Daardoor zie je dat er heel veel creatieve ideeën naar boven komen drijven. Rodermarktwagens worden versierd met de meeste gekken dingen zoals fietsbanden, cd’s, spijkerbroeken, gekleurde rietjes, videobanden, doppen, petflessen en weet ik veel wat. Juist de combinatie van alledaagse dingen en natuurlijke materialen maakt de Rodermarktparade zo uniek. Echt de moeite waard om te bekijken. En dat kan natuurlijk op zaterdag 23 september a.s. tijdens de parade of een dag later als de Rodermarktwagens opgesteld staan op de Albertsbaan in Roden. Juist daar kun je in alle rust de mooie details bekijken.

Kaal Onderstel
Afgelopen zaterdag mochten de 17 bouwgroepen hun onderstel voor de Rodermarktparade samen met de afvalcontainers en brandblussers ophalen. Ze hebben 19 weken de tijd om van het kale onderstel een prachtige Rodermarktwagen te bouwen. En ik kan je verzekeren, dat gaat lukken! Want dat lukt namelijk altijd! Geloof je me niet?
Kom het dan 23 september zelf maar bekijken in Roden! Of nog beter, kom gewoon van 21 tot en met 27 september de hele week met ons Rodermarkt vieren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.