De Charme is er wel een beetje af…

      Geen reacties op De Charme is er wel een beetje af…

Zullen we er maar mee ophouden? Gewoon mee stoppen. Verwerken in onze geschiedenisboeken. Er van leren, al zal dat op korte termijn vast iets te veel gevraagd zijn. En over gaan tot de orde van de dag. Want wij zijn nu toch echt af hè? Jij, ik, zij, allemaal. We hebben er allemaal ons steentje aan bijgedragen. Laten we alsjeblieft dit jaar ons laatste Sinterklaasfeest vieren. Rellen in Groningen, rellen in Eindhoven. En dat bij een kinderfeest. Dan moet je je toch echt afvragen of je juist bezig bent? Of het niet beter is om collectief uit te sterven?

Mooi excuus
Een kinderfeest. Hoeveel FB-post zijn er de afgelopen weken, maanden, jaren wel niet voorbij gekomen met de mededeling dat wij, als volwassen mensen, ons niet druk moeten maken over een kinderfeest. Maar als je tegen de posters van een dergelijke bericht zegt, ‘nou, oke, dan veranderen we Piet toch gewoon. Jij maakt je daar niet druk om.’ blijken ze zich toch wèl druk te maken. Een dergelijk bericht is blijkbaar alleen bedoeld voor de tegenstanders van Piet. Traditie. Ook zo’n mooi excuus om als reden op te voeren. Tradities komen, tradities gaan. Daar is niks mis mee. Stierenvechten in Spanje is ook een traditie. Daarom moet het maar door gaan?

Nog mooier zijn de plaatjes of teksten met ‘dan mogen we ook niet meer zeggen dat de straat blank staat’ of ‘dan moeten we BlackFriday ook maar verbieden’. Of filmpjes van een willekeurig Sinterklaas feest op de Nederlandse Antillen. Het zijn eigenlijk alleen maar voorbeelden die je kunt gebruiken tijdens de les ‘de plank volledig misslaan’.

Polderen
We polderen maar wat af in Nederland maar met de kwestie Sinterklaas komen we er niet uit. Dat willen we ook niet. Zowel voor als tegenstanders zijn niet bereid om met elkaar in gesprek te gaan. Om de nuances in elkaars inzichten te vinden en om samen tot een oplossing te komen. We blijven lijnrecht tegen over elkaar staan en dat heeft dus geresulteerd in het dieptepunt van afgelopen zaterdag. Hooligans die “onze kinderen” willen “beschermen” tegen vreedzame demonstranten en omdat doel te bereiken geweld en racistische leuzen gebruiken. Je moet het IQ van een halve goudvis hebben om dat te kunnen snappen.

Thanksgiving Day
Zet er daarom maar gewoon een streept door.  De charme is er nu toch wel een beetje af. Er zijn genoeg andere feesten die nog wel gezellig zijn. Halloween is in opmars. We hebben de kerstman nog en straks Thanksgiving Day dat ook steeds meer voet aan de grond krijgt in Nederland. We hebben Sinterklaas helemaal niet meer nodig om onverzadigde hebberige kinderhandjes te vullen.

Leeggehaalde fruitschaal
Sowieso is de charme er wel van af. Waar je vroeger nog lootjes trok uit een leeggehaalde fruitschaal en je vier keer opnieuw alle familieleden bij langs moest want er was altijd wel iemand die zich zelf getrokken had, gaat vandaag alles via Lootjestrekken.nl. Het opperhoofd van de familie vult de e-mail adressen in en de rest krijgt een e-mail met de getrokken persoon en het verzoek om vooral een verlanglijstje met cadeaus van diverse webshops in te vullen, want dat is het verdienmodel van de site. De cadeaus worden online besteld en klaar.

Makkelijk, maar met Sinterklaas heeft natuurlijk niks meer te maken. Ik heb nieuwe sokken nodig en jij een nieuwe theepot. Als ik nou voor jou die theepot koop en jij voor mij de sokken en dan spreken we ergens rond 5 december op een avond af om de spullen te gaan ruilen. En dat noemen we dan pakjesavond!

Leeg
Ook dit jaar wordt er weer Sinterklaas gevierd. In huize Van der Es en bij de schoonfamilie. Twee keer kreeg ik dus van Lootjestrekken.nl het verzoek een verlanglijstje in te vullen. Twee keer heb ik hem leeg gelaten en laat ik hem ook leeg. Ik wil wel eens weer een echt cadeau krijgen en niet iets wat ik anders toch zelf wel koop als ik het niet krijg. Al gaat die vlieger ook dit jaar weer niet op. Al heel snel ben ik er achter gekomen dat verkering bij beide huizen voor mij een cadeau mag kopen. Voor de wintersport heb ik nog een nieuwe skibril en fleece-col nodig. Ik krijg dus voor Sinterklaas een nieuwe skibril en fleece-col. En wat als ik dit niet had gekregen van Sinterklaas? Dan was ik naar de winkel gegaan voor een nieuwe skibril en fleece-col…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.