Busje komt niet…

      Geen reacties op Busje komt niet…

Hoera. De buschauffeurs in ons land gaan staken. Maandag en dinsdag leggen ze het werk neer. In de mei-vakantie om de overlast voor de reiziger zoveel mogelijk te beperken. Lees, om de overlast voor de scholieren te beperken want de mei-vakantie is geen verplichte week vrij voor de werkende Nederlander. En dus moet menigeen, waaronder ondergetekende op zoek naar een alternatief vervoersmiddel om maandag en dinsdag op de werkvloer te kunnen verschijnen.

Ideaal
Dagelijks maak ik een ritje met lijn 4 vanaf Roden naar Groningen en weer terug. Ideaal. Met de bushalte op een tweetal minuten lopen van huis, mijn werk in de Groninger binnenstad en een lijndienst die ’s morgens met de inzet van extra bussen om de vijf minuten gaat kan ik me geen beter vervoersmiddel wensen. Ja, met de fiets door de prachtige Onlanden, maar dat heeft wat bezwaren met betrekking tot met een licht klotsende oksel aankomen en daar vervolgens de rest van de dag in moeten zitten. Diezelfde fiets is sowieso geen alternatief voor de komende twee dagen want de weergoden hebben aangekondigd het nodigde water vanuit de hemel over ons landje te gaan sproeien. En er is een ding wat minstens net zo erg is als licht klotsende oksels; Sjompe nat je dag op kantoor door moeten brengen.

Gelukkige omstandigheden
Gelukkig verkeer ik in de gelukkige omstandigheden dat ik vele mogelijkheden heb om met iemand mee te rijden of in het uiterste geval, bij gebrek aan een tweede auto bij ons op de dam, een auto kan regelen en voorzie ik dan ook geen problemen om in Groningen te komen. Maar hoeveel mensen zijn er veel meer dan ik afhankelijk de bussen? Die niet de mogelijkheid hebben om met iemand mee te rijden of een auto kunnen regelen of wellicht helemaal geen rijbewijs hebben? Voor wie de afstand woon-werk helemaal niet te fietsen is? Die mensen zitten maandag en dinsdag dan met een groot probleem. Die zijn de dupe van de staking van de buschauffeurs.

Dupe
Laat ik vooropstellen dat ik geen standpunt heb in het conflict tussen de vervoersbedrijven en de chauffeurs en ik alle chauffeurs en eigenlijk wie dan ook altijd en overal ter wereld een eerlijk salaris en fatsoenlijke werkomstandigheden gun. Maar waar ik meer moeite mee heb is dat buitenstaanders de dupe van de stakingsacties worden. Enkele jaren geleden zorgde de politie al voor de nodige overlast door snelwegen te blokkeren om hun gelijk te krijgen. Met dit soort acties dupeer je niet alleen onschuldigen, maar het verminderd ook de sympathie voor je strijd voor een beter salaris en betere arbeidsomstandigheden.

Publieksonvriendelijk
Waarom bonden dan altijd naar deze publieksonvriendelijke vormen van actie voeren is mij dan ook een groot raadsel. Mijn inziens zijn er voldoende manieren om actie te voeren waarbij je de werkgevers kan laten voelen dat het menens is zonder daar anderen bij te duperen. Denk bijvoorbeeld aan het niet laten inchecken van reizigers of boetes uitdelen. Daarmee plezier je juist je medemens en voer je alsnog actie tegen je werkgever. En wellicht hou je er zelf ook nog wat aan over, want zonder stakingen kan de contributie van de bond ook naar beneden!

Tendens
Helaas is het een tendens in Nederland dat wanneer ik het niet goed heb, een ander daar op z’n minst ook een beetje onder moet lijden. En volgens mij kunnen we dat beter gaan omdraaien. Want wat is er nou mooier om én je eigen gelijk te krijgen én ook je medemens ook een pleziertje te gunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.