Brand!

      Geen reacties op Brand!

image

Een hels kabaal maakt ons wakker even voor twee uur in de nacht wakker. Meteen denk ik, kortsluiting! Ik hoor wat mensen roepen, zie wat zaklampen heen en weer gaan, en hoor mensen rennen. Ik kijk jaar buiten en zie niks maar ik vermoed het ergste. Ik vertel Lisette dat zich moet voor bereiden op evacuatie en net op dat moment word er op onze deur gebonkt. Ik open de deur en zie een in paniek zijnde eigenaar en brand in het chaletje tegenover ons. Mijn vermoeden was waar, brand door kortsluiting.

image

Geen houden aan
Met een aantal gasten en wat personeel probeerden we te redden wat er te redden viel. Lisette pakte snel al onze spullen terwijl ik mee hielp met blussen. Goed georganiseerd in een rijtje, dat wel, maar met slechts een paar emmers en geen waterdruk was er geen houden aan. Lisette had ondertussen al onze spullen gepakt en al naar boven (het waren chaletjes op een berghelling met bovenaan de receptie/restaurant en onderaan het strand. Wij sliepen onderaan) gebracht en ook Jelle die er naast sliep was in veiligheid. Benji, Gerrit en Frits sliepen veilig aan de andere kant van de weg en dus nog hogerop.

image

Brand geblust
Eenmaal boven hoorden we in de verte de brandweer aankomen. Al had ik in eerste instantie verwacht dat ze hier niet eens een brandweer zouden hebben.  Echter drie niet eens zo heel slecht uitziende brandweerwagens komen eraan waarvan de laatste de heuvel niet eens kan opkomen vanwege het slechte wegdek. Kleine schreeuwende mannetjes rennen met slangen heen en weer en binnen mum van tijd is de rode gloed beneden verdwenen. Dan blijkt er is mis te zijn er in de watertoevoer en wordt er een nieuwe slang aangesloten. Echter niet op de brandweerauto en als de chef brandweer vraagt om water stromen liters water uit een ontkoppelde brandweerslang. Het duurt even voor de mannen het door hebben. Het is even na half vier als de spuitgasten de spullen weer oppakken. Brand geblust. Uiteraard krijg ik nog een uitnodiging om toe te treden tot het vrijwillige brandweerkorps van Sihanoukville maar ik bedank.

image

Geen water
Tegen vijfen komen we weer bij ons Chalet aan waar we nog een uurtje half liggen te slapen. Douchen daarna kan helaas niet meer want er is simpelweg geen water meer. Allemaal verbruikt met het blussen. Dan maar Amerikaans douchen en met water uit flessen het gezicht wassen en door naar het ontbijt waar Fritz en Benji vertellen niks van het hele gebeuren hebben meegekregen en Gerrit dacht dat ze met wegwerkzaamheden bezig waren. En dat met nota bene drie brandweerauto’s en sirenes voor de deur. En de rest van het appartementen blok stond allemaal op straat!

image

Jungle dorp
Vandaag stond er een etappe van 51 kilometer op het programma. Maar eerst werden we met twee busjes van Sihanoukville naar Srea Ambel gebracht. Vanaf fietsen we naar het Jungle dorp Chi Pat. Een prachtige mooie route over het platteland van Cambodja. Ik heb onderweg echt genoten van de mooie omgeving en natuur. In Chi Pat hebben ze een project opgestart om samen met de locals de nabijgelegen bossen en dieren die daarin leven te beschermen. Deze waren eerst de prooien van de locals en nu proberen ze door middel van toerisme de locals te voorzien van inkomen en daarmee bewust te maken van de schade van het stropen. Locals zorgen voor slaapplaatsen, eten en excursies. Om daar te komen moesten we nog wel met een klein pondje. Wegens (wederom) een mis communicatie waren onze bungalows niet geboekt. Maar het alternatief waren drie kamers bij locals op het erf. Prima kamers alleen wel met koude douche en geen wasbak… Maar ach, we hebben tenminste een douche…

image

Eten wat de pot schaft
Die avond aten we bij het centrum waar locals een maaltijd hadden bereid. Eten wat de pot schaft. En het was heerlijk. Ik sloot de dag af met een biertje in het bijbehorende café. Op naar de dag van morgen. Oudejaarsdag. Er staat geen fietstocht op het programma dus we gaan de jungle in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.