Binnen de lijntjes…

      Geen reacties op Binnen de lijntjes…

Mooi hè? Een man met enige vorm van narcisme laat een naaktfoto van zichzelf op een rand van een zwembad maken, post deze op Instagram en internet ontploft. Grote kans dat het te maken heeft met de functie van desbetreffende persoon, namelijk Tweede Kamerlid en politiek leider van Forum voor Democratie. Want politici moeten hier keurig binnen de lijntjes blijven en wie zijn kop ook maar even boven het maaiveld steekt is hem kwijt. In de politieke arena is dat terecht, maar daarbuiten ook?

Vergrootglas
Als je besluit de politiek in te gaan wordt je publiek bezit. Het argument ‘dat je daar niet voor kiest’ gaat niet op, want het hoort gewoon bij je rol. Net zoals je ook kiest voor zwarte handen als je aan auto’s gaat sleutelen of ook voor een saai, humorloos kantoorleven kiest als je besluit om boekhouder te worden. Zodra je publiek bezit bent heeft iedereen een mening over je en ligt alles wat je doet onder een vergrootglas. Leuk voor degenen die daar op geilen. Een verschrikking voor degenen die daar een hekel aan hebben.

Helemaal los
Thierry Baudet behoort absoluut tot de eerste groep, dat moge na zijn laatste instagrampost duidelijk zijn. Het was voer voor internettend Nederland om er helemaal op los te gaan. Tweets, fotofucks en complete blogposts (waaronder deze…) kwamen voorbij. Daaronder veel reacties die de instagrampost van Baudet afkeurden, want politicus. Maar is er ergens een beschreven wet dat een politicus zoiets niet mag doen? Of is het een ongeschreven regel dat een politicus te alle tijde aan bepaalde fatsoensnormen en gedragsregels moet voldoen?

Geloofwaardigheid
De politiek roept al jaren dichterbij de mensen te willen staan. Diezelfde mensen roepen al jaren dat de politiek te ver van de mensen af staat. Maar zodra een politicus enige vorm van menselijk gedrag vertoond is het land te klein. Pikante selfies, een keer op de kop thuis komen, buitenechtelijke relaties, bizarre hobby’s of een keer te hard rijden door de bebouwde kom: ieder mensen kan zich wel met iets verenigen maar zodra het een politicus betreft is het een grof schandaal. Iets met geloofwaardigheid verliezen zeggen ze dan.

Voorbeeldfunctie
Enige tijd geleden was ik aanwezig bij een thema-avond over integriteit op het gemeentehuis van Noordenveld in Roden. Daar werd volop gediscussieerd over het gewenste gedrag van een raadslid of wethouder. Met alleen maar nuchtere Noordelingen in zaal lagen de opvattingen mijlenver uit elkaar. Waar de een vond dat een (lokaal) politicus vooral een publieke voorbeeldfunctie had en zich hiernaar moest gedragen, was de ander was losser. Ook hier was geloofwaardigheid hét argument.

Wereldvreemd
Ik weet niet wat geloofwaardiger is. Gewoon open en eerlijk wezen als je een keer uit de band gesprongen bent of blijven zwijgen, kappen & draaien om je geloofwaardigheid niet te verliezen. Ik heb liever een politicus die een keer katje lam thuiskomt (en dat is heel wat anders dan wekelijks aan de zwier en de zwaai zijn), een vreemde hobby heeft of naaktfoto’s op Instagram post dan een politicus die wereldvreemd is. En van die laatsten hebben wij er genoeg. En dat zijn nou juist niet de politici die weten wat er in een drop, stad of land speelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.