Dagje Weihnachtsmarkt

      Geen reacties op Dagje Weihnachtsmarkt

DSCN0413Wat een drukte, wat een mensen, wat een kramen en wat een gezelligheid afgelopen zaterdag tijdens de 9e Roder Weihnachtsmarkt in het centrum van Roden. Met een goed gevoel kijk ik terug op deze mooie dag! Een dag waarbij vele vrijwilligers hard aan het werk zijn geweest! Waarvoor hulde! Een dag die ook erg lang was!

Loop je even een dagje met mij mee?
Na een kort nachtje van een iets meer dan drie uur ging om 05:00 uur de wekker.  Snel eruit, douchen, spullen pakken, warm aankleden en op de fiets naar het dorp om eerst de straten maar eens af te zetten. Tegen 06:00 uur kwamen de mannen van de marktkramenverhuur en werden er ruim 100 kramen en een 11-tal kersthuisjes neergezet. De plakkaten met daarop de naam van de standhouders konden er op en voor 08:00 uur hadden we alle kramen klaar staan! De verlichting moest er alleen nog in gehangen worden. Voor mij was het tijd voor een bakje koffie en daarna snel door naar de kunst ijsbaan die gearriveerd was. Voor negen uur kwamen de eerste standhouders er al aan en die werden naar de plek gewezen

DSCN0417Paniek
Op het moment dat de eerste  standhouders komen, beginnen ook  altijd de problemen… Te dicht bij het podium met muziek, te ver van een toilet, geen stroom aanwezig, te ver van de ijsbaan, niet naast de ander willen staan, niet van te voren opgegeven en zomaar een kraam in gepikt, tenten erachter bouwen, en ga zo maar door. Vaak zaken die voorkomen hadden kunnen worden als men bij inschrijving de wensen gewoon aangeeft. Gelukkig denken we niet in problemen maar in oplossingen. Even praten, even kijken, kraampje erbij zetten en hup, iedereen weer tevreden. Negen van de tien keer kun je het probleem ook geen probleem noemen. Er wordt vaak eerst paniek gemaakt en daarna pas nagedacht. Maar je bent er wel constant mee bezig… En tussen de problemen door dien je nog te zorgen dat een tweetal podia op de goede plek komen te staan, de mannen van het geluid ontvangen worden, auto’s die niet op de markt thuis horen weg sturen, en ga zo maar door.

DSCN0408Glühwein
Rond de klok van 11:00 uur stond alles op z’n plaats en liep het eerste publiek al over de markt. Voor mij de tijd om de koren en orkesten die op twee podia gingen optreden te ontvangen. Na het overhandigen van de enveloppen en de consumptiebonnen was het tijd om naar het Wapen van Drenthe te gaan waar ik twee loop orkestjes zou ontvangen. Van de gelegenheid direct maar even gebruikt gemaakt om op krachten te komen met een welverdiende kop snert.
Ik moest eigenlijk nog naar huis om me net als mijn medebestuursleden om te kleden in een Dickens kostuum, maar wegens tijdgebrek is dat erbij ingeschoten. Het was namelijk al weer tijd om de koren van het middagprogramma op te vangen en ook die te voorzien van consumptiebonnen maar daarna was het dan ook echt klaar. Het was inmiddels 14:30. Mijn tas met papieren gooide ik bij het Wapen achter de bar en bij de ijsbaan werd het eerste glas Glühwein gekocht. En daar is het niet bij gebleven. Ook de Roder kruidenbittertjes waren een warm welkom om op temperatuur te blijven.

DSCN0409Opruimen
Rond de klok van 17:00 was het tijd om de markt op te gaan en te zorgen dat standhouders nog niet met de auto op de markt kwamen. De markt zou eigenlijk tot 18:00 uur duren maar veel ondernemers hadden om 17:00 uur de kraam alweer ingepakt en  waren vertrokken. Ook standhouders die er zat van waren pakten al in. Iets waar we volgend jaar toch een oplossing voor moeten vinden. Om 18:00 uur begon het opruimen. Verlichting uit de kramen halen, containers weer weghalen, stroomkabels opruimen, etc. Ruim een uur later waren we daarmee klaar en volgde er een borrel ter afsluiting bij het Wapen van Drenthe. Met een bitterbal natuurlijk!

Om 20:30 was ik weer thuis en dook direct het bad in. Moe maar voldaan…
Maar nog niet moe genoeg om een feestje te laten schieten en dus zat ik om 21:30 alweer op de fiets. Op weg naar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reken onder staande som uit. (Sorry... Is ter beveiliging tegen spam...) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.